Suriyeli Mültecilerin Durumu Ne Olacak? / Köşe Yazısı -

Suriyeli Mültecilerin Durumu Ne Olacak? / Köşe Yazısı -

Suriyeli Mültecilerin Durumu Ne Olacak? / Köşe Yazısı -

 Yerel seçimlere adım adım yaklaşırken, hiç şüphesiz en büyük sorun işsizlik, halkın alım gücü azaldı. Adaletsiz bir gelir dağılımı, yüksek vergiler can yakmaya devam ediyor. Bir ülkeyi ayakta tutan önemli değerlerin başında Eğitim Sistemi, Sağlık Sistemi, Sosyo kültürel ekonomik yapısı. Tarım ve üretim olduğunu , üretmeden tüketen bir toplumun , ekonomisi sıcak paraya dayalı bir ekonomik modelinin fazla yaşamayacağını defalarca vurguladım.

Ülkenin gelir getiren önemli kurumların bir bir satılması, çalışanların işlerinden olmaları, her geçen gün işsizliği artırmıştır. Ekonomi bir aileyi, bir toplumu ve bir ülkeyi içten içe zayıflatır, çökertir. Bunu sizi olumsuz düşünmeye sevketmek anlamında söylemiyorum. Toplumun daha derin yara almaması için ivedilikle önlem alınması bağlamında söylüyorum. Alan çalışmalarımızda halkla içiçeyiz, onları dinliyoruz, onların yoksulluğuna şahit oluyoruz. Bir baba evine ekmek getiremezse o ailenin hali nice olur? Bu tablo beni ve benim gibi düşünenleri derinden yaralıyor.

Sorun sadece bu değil elbet, aslında yer yer dile getirdiğim Suriyeli Mültecilerin durumu da ciddi bir sorun olarak, hatta katlanarak önümüzde duruyor. Biliyorsunuz Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaştan kaçan çok sayıda Suriyeli komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır. Türkiye olarak milyonlarca Suriyeli' mülteciye kapılarımızı açtık. Bizler misafirperveriz, darda kalanlara yardım ederiz , sorun burda değil. Sorun bundan sonra ne olacağıdır. Ülkeyi yönetenler Suriyeli Mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ciddi bir mali kaynak ayırmıştır. Böylelikle Türkiye’ye kabul edilen Suriyeliler, kısa zamanda Türkiye’nin sosyal,kültürel ve ekonomik bir sorunu haline gelmiştir. Ben sokkakta dilenen kadınlara ve çocuklara çok üzülüyorum.

Bizim bu kadar işsizliğimiz varken, atanamayan öğretmenlerimiz, sağlıkçılarımız , iki üniversite bitiren fakat babasının eline bakan grnçlerimiz varken, öncelik Suriyeli Mültecilerin. Ben kimseyi horlamak, dışlamak anlamında söylemiyorum. Ekonomik durumumuz bu kadar derinleşiyorken , bir kez daha sormak isterim Ne Olacak Suriyeli Mültecilerin Durumu? Bu sorunun çözülmesi gerektiğini , sosyal patlamalara neden olmadan , siyaset kurumunun kalıcı bir politika ve çözüm önerisini hayata geçirmesini bekliyorum.

Suriye politikamızın iyileştirilmesi ve mültecilerin sağ salim kendi vatanına kavuşmalarını diliyorum. 01.03.2019

Saygılarımla

Fatma Ulubey










Bu yazı toplam 1684 defa okunmuştur