Erdengi'den 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü Mesajı

Erdengi'den 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü Mesajı

 

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Adıyaman Şube Başkanı Hacı Erdengi: ''Bugün, Türk tarihinin en şanlı zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü, Çanakkale Zaferini ve Şehitlerini anma günüdür''

I. Dünya Savaşı’nın gelişimi içinde yer alan Çanakkale Muharebelerinin bu savaşın yalnız bir parçası değil, başlı başına muazzam bir olay ve dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu vurgulayan Erdengi, şunları kaydetti:

"19 Şubat 1915 tarihinden itibaren Çanakkale Boğazını,denizden geçmek için saldırıya geçen İngilizler ve müttefikleri,18 Mart sabahı son kez boğazı geçebilmek için harekete geçti. 
Gerek topçularımızın isabetli atışları gerekse Nusrat Mayın Gemimizin döşediği mayınlar sayesinde İtilaf Devletleri, kuvvetlerinin üçte birini Çanakkale’de bırakarak geri çekilmek zorunda kaldı.
Tarih, tarih olalı böyle bir savunma muharebesi kaydetmemiştir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar küçük bir yarım ada üzerinde bir milyona yakın bir insan kitlesinin kullanıldığı görülmemiş ve duyulmamıştır. Çanakkale muharebeleri, mehmetçik için bir saygı ve şükran buketi olmuştur. Çanakkale müdafaası yapılmış ve kazanılmıştır. Görev, orada savaşan komutan ve askerler için bitmiştir. Ancak bizler için yeni başlamaktadır. Herkes şunu çok iyi bilsin ki Çanakkale topraklarında kanlarını akıtanlar ölmek için ölmediler. Şehitleri büyük yapan onların ölümleri değil, ölüm sebepleridir. Şehitlerimiz hep bu tarih, bu namus ve bu vatan için bizler için öldüler. Ülkemizin bu kutsal toprakları , tarihe sığmayan şanlar, ölümden korkmayan canlar, bayrağımıza renk veren kanlar sayesinde vatan olmuştur. Bugün üzerinde yaşadığımız bu toprakların her karışı şehitlerimizin kanları ile yoğrularak kazanılmıştır. Ecdadımız bu kutsal varlıkların ve kavramların korunmasını, savunmasını ve ilelebet devamını bizlere görev olarak emanet etmişlerdir."

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşı sözlerini aktaran Erdengi, ‘Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda. Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda’ anlayışının hayatımızda yer alması gerektiğini belirterek, ‘’Bu cennet vatanın, asırlardan beri, canlarla, kanlarla ölümsüzlük sırrına erenlerin, niçin öldüğünü, ölürken kara toprağa girenlerin sayesinde bizim olduğunu  bilmeliyiz. Onların kan borcunu son damlasına kadar ödemek zorundayız. Vatan her Türk’ün en büyük tutkusu olmalı, bu uğurda katlanamayacağı fedakarlık olmamalıdır. Bugün, vatanımızın ve milletimizin istiklali ve bölünmezliği uğruna canlarını seve seve vererek, şehitlik mertebesine ulaşmanın mutluluğu içinde yatan aziz şehitlerimizi anmak ve hatırlamak , onların ebedileşen hatıraları önünde eğilmek, Türk milletinin ölümsüzlüğünü bir kez daha dünyaya haykırmak , bizler için kaçınılmaz bir görevdir. ’Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle vatanımız ve milletimiz için asil ve mübarek kanlarını akıtmaktan ve canlarını fedadan çekinmeyen aziz şehitlerimizin, ebediyete intikal etmiş Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları huzurunda saygıyla eğiliyor , onları minnet ve rahmetle anıyorum’’ ifadelerini kullandı.

 

 










Bu yazı toplam 1308 defa okunmuştur