Kaymakam İmamoğlu: Denetimler artacak

Kaymakam İmamoğlu: Denetimler artacak

 

 

Adıyaman’ın Besni İlçe Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, ilçede son günlerde artan koronavirüs vakaları nedeniyle özellikle maske ve sosyal mesafe denetimlerinin sıkılaştırılacağını söyledi.

Besni’de vaka artışı devam ediyor!

Dünyada ve ülkemizde yayılmaya devam eden koronavirüs salgını Besni’de tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı. Özellikle son 10 gün içerisinde patlama yapan vaka artışı tedirginlikleri de beraberinde getirdi.

Son olarak ilçe merkezinde 5 kişi de daha koronavirüs tespit edilmesinin ardından son 10 gün içerisindeki vaka sayısı 39’a, virüsün başlangıcından bu yana ilçe genelindeki vaka sayısı ise 66’ya ulaştı. Virüs tespit edilen kişiler tedavi altına alınırken temas etme ihtimali olduğu yaklaşık 200 kişi de evlerinde gözetim altında bulunuyor.

Vakaların yarısı iyileşti

Koronavirüs salgını başlangıcından bu yana ki vakaların yarısının iyileştiğini söyleyen Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, hali hazırda şuan 39 civarında pozitif vaka olduğunu ifade etti.

Kaymakamlık makamında basının sorularını yanıtlayan Kaymakam İmamoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Şuanda bizim 66 civarında bir vaka sayımız var. Vaka sayımız 66 civarında ama bu pandemi sürecinin başlangıcından itibaren ki sayı. Bu süreçte ilk vakalarımız olan 39 kişi şuanda iyileşmiş, karantinadan çıkmış kişiler. Bazısı hastanede tedavi edildi, bazısı mesela tespit edilmiş Uzunkuyu’da olduğu gibi ama hiçbir semptom göstermemiş ve bunlar sadece karantinada tutuldu evlerinde.Şuanda virüse yakalanan hasta sayımız 66 ama bunların yarısı iyileşmiş durumda ve şuanda bizim vaka sayımız 39 kişi."

Günlük 4 ekip sahada çalışıyor

Vakalar nedeniyle günlük 4 ekibin sahada denetimlerde ve ikazlarda bulunduğunu dile getiren İmamoğlu şöyle devam etti:

 “Şuanda en son sizin de bildiğiniz gibi devletimizin aldığı kararla bir normalleşme sürecine geçtiğimiz için alınan kararlarda genel oluyor. Bütün yapılanlar bu alınan kararlarla yapılıyor. Biz bu uygulamalara binaen biraz önce belirttiğim gibi maske zorunluluğu getirdik. Zaten Adıyaman Valiliğimizde almıştı böyle bir kararı. Bizde bu karara binaen Hıfzıssıhha Kurulu olarak bunun aynı şekilde Besni’de de uygulanmasına karar verdik. Aynı şekilde sosyal mesafe ve denetimler için İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde, Emniyet, Belediye, tarım ve sağlık şeklinde günlük lokantaları, restoranları, işletmeleri, marketleri ve vatandaşı sosyal mesafesini denetlemek üzere ekipler görevlendiriyoruz. Denetim ekiplerimiz vasıtasıyla vatandaşlarımızı hem ikaz ediyor, hem bilgilendiriyoruz. Ama bu şekilde ikazlara uymayanlara da hem maskeden hem sosyal mesafeden hem de pandemi sürecine uymayan davranışlardan cezai ve idari yaptırımları da uygulamaya başladık.  

Şuanda yoğun bir şekilde sahadayız, günlük 4 ekibimiz görev yapıyor ve günlük olarak da verileri valiliğimize gönderiyoruz. Bu şekilde yoğun bir denetimlerimiz var.

Cezai işlemlerde ise biz öncelikle ikaz ediyoruz, her gördüğümüze direk ceza yazmıyoruz ama ikazlara rağmen uyulmadığı zaman cezai işlemleri uyguluyoruz. Amacımız insanlarımızı mağdur etmek değil buradaki amacımız vatandaşlarımızda maske, sosyal mesafe ve hijyen bilincini uyandırmak. Rakamsal bir amacımız yok bizler vatandaşlarımızı uyarıyoruz ama bu uyarılara rağmen uyulmadığı takdirde ceza uygulamaları da yapıyoruz."

Yaptırımlar artabilir

Normalleşme süreciyle birlikte denetimlerin sıkılaştırılacağını, bunun sonucunda ise kurallara uymayanlara karşı yaptırımların artabileceğini ifade eden Kaymakam İmamoğlu; “Özellikle bu son normalleşmeyle birlikte maske, sosyal mesafe ve diğer hususlar konusunda denetimler ve cezalar artacak. Çünkü önceki uygulamalarımız Türkiye geneliydi, işte karantina uyguluyorduk, caddeleri kapatıyorduk, bazı iş ve iş yerleri kapatılıyordu ama şuan kontrollü sosyal hayat döneminde olduğumuz için bizlerde özellikle maske ve sosyal mesafe denetimlerimizi daha da sıkılaştıracağız. Bunlarda ilgili idari yaptırımlarda artabilir.” diye konuştu.

Vakaların çoğu Gaziantep temaslı

Artan vakaların çoğunun Gaziantep temaslı olduğunu aktaran İmamoğlu, “Şuanda bizler hükümetimizin aldığı kararlar doğrultusunda kararlar alıyoruz. Çünkü pandemi sürecindeki yetki ve sorumluluklar ayrıydı, kontrollü normalleşme süreci farklı. Yine bir diğer husus ise şuanda bizim vakalarımızın büyük çoğunluğu Gaziantep temaslı. Besnililerin ilişkisi, ticareti daha çok Gaziantep’te olduğu için oradaki ailelerinin, yakınlarının gidip gelmesi sonucunda vakalarımız artıyor.

Bizim verilerimize göre Kahta’da 120 vaka var, merkezde yine o oranda vaka var, bizde ise iyileşenleri düştüğümüz zaman 30 vaka var. Şuanda normalleşme süreci yaşandığı için risk daha fazla o yüzden herkesin maskeye, sosyal mesafeye ve hijyene dikkat etmesi lazım. Normalleşme süreci nedeniyle önceden haftada 1-2 tane vaka olurken şuan hafta 10 kişiye çıktı."ifadelerini kullandı.










Bu yazı toplam 621 defa okunmuştur