Kent Konseyi Üyelerinden 400 Yıllık Anıt Ağacının Kesilme Kararına Tepki

Adıyaman Kent Konseyi üyeleri halk arasında 'Çınarlı Cami' olarak bilinen Eskisaray Camiinin avlusundaki 400 yıllık anıt ağacın tescilinin kaldırılması kararına tepki gösterdi.

Kent Konseyi Üyelerinden 400 Yıllık Anıt Ağacının Kesilme Kararına Tepki

 

 

 

Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, halk arasında 'Çınarlı Cami' olarak bilinen Eskisaray Camiinin avlusundaki 400 yıllık anıt ağacın tescilinin kaldırılması kararını aldı. Alınan bu karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanırsa çınar ağacı, tescili kaldırılarak güvenlik gerekçesiyle kesilmesi istenmesine Kent Konseyi üyeleri tepki gösterdi.

Eskisaray Camiinin avlusunda toplanan Adıyaman Kent Konseyi üyeleri adına açıklamada bulunan Kent Konseyi Başkan Vekili Abdulkerim Işık, "Adıyaman Kent Konseyi olarak ve ayrıca yanımızda yer alan ilimizin saygın STK’larıyla birlikte ilimizi ve şehrimizi ilgilendiren önemli konuyu paylaşmak üzere karşınızdayız."dedi.

-"CAMİİ ÇINAR CAMİSİ VE ÇINAR MAHALLESİ ADIYLA DA ANILMIŞTIR"

Işık açıklamasında, "İçerisinde bulunduğumuz Eski Saray Camiimizin, anıt ağacı niteliğinde ki çınar ağacının gelişimi ile ilgili verilen karar, hepimizi derinden üzmüştü, bu karara karşı verilen ağacı kesme kararın durdurulmasını ve bunun yerine ağacımızın, özellikle bakım, restorasyon ve tedavisinin yapılarak ayakta durması için ne gerekiyorsa yapılmasını yetkililerden rica ediyoruz. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Komisyonu'nun verdiği karar gereği bu ağacımızın kesileceği bilinmekte. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Kurulu Genel Müdürlüğü'nün uhdesinde olan korumaya da alınmış olan bu ağacımız özellikle tespit edile bildiği kadarıyla 400 yılı aşkındır ayakta. Bu mahalle ve bu camii çınar camisi ve çınar mahallesi adıyla da anılmıştır. Hatda bu mevkideki bir çok esnaf bu ağaçtan mütevellit dükkanlarına ve ticarethanelerine çınar ismini kullanmışlardır. Anıt ağacımızın, şehrimizin önemli bir verisi olduğunu ve ayakta durması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönü ile çınar ağacımızın ve eski saray camiimizin Adıyaman’ın köşe taşlarından biri olduğunu burada tekrar paylaşıyor ve ilgilileri yetkilileri 2016 yılında Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğününde vermiş olduğu rapor doğrultusunda ağacımızın bakımını, restorasyonun ve tedavisinin yapılarak ayakta kalabileceğini biliyoruz. 2016 yılında Adıyaman Valiliğine sunulan rapor’un tekrar gündeme gelip incelenmesi ve o raporda, teknik heyetin ifade ettiği konuların önemsenmesini talep ediyoruz. Ayrıca konuyla ilgili bilimsel bütün kurum, kuruluş ve kişilerin devreye sokularak ilimiz için vazgeçilmez olan anıt ağacımızın hayatta kalması için gereken tüm çabanın sarf edilebilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu vesileyle burada bize destek veren, bu ağacın ayakta kalabilmesi için yürekleri çarpan tüm Adıyamanlıları selamlıyor, hepinize de teşekkür ediyoruz."şeklinde ifade etti.

Yapılan açıklamanın ardından üyeler sesiz şekilde ayrıldılar.

 












Bu yazı toplam 327 defa okunmuştur