CHP'li Buluş: Elektrik son üç yılda yüzde 122 arttı

CHP'li Buluş: Elektrik son üç yılda yüzde 122 arttı

 

 

CHP Adıyaman Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Buluş, son 3 yılda elektriğe yüzde 122 artış yaşandığını belirterek, sadece elektrik faturası üzerinden 10’a yakın kalemde ek ücret yansıtıldığını öne sürdü.

Ülke genelinde yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Buluş, elektrikte dağıtım bedeli faturanın neredeyse yüzde 30’unu oluştururken, enerji şirketlerine verilen desteğin payı ise, yüzde 25’i olduğunu hatırlattı.

“Halkımıza karşı yürütülen bu soygun düzenini bitireceğiz”

Buluş, açıklamasında; “Ülkemizin pandemi sürecinde en ağır ekonomik şartlarla sınandığı şu dönemde, patronların hükümeti olan, beşli çetelere finansörlük yapan, halkın evlatlarının hakkını pervasızca başka ülkelere hibe eden hükümet, yine dişlerini mazlum halkımıza geçirmiştir.  Şirket-holding-patron sevici AK Parti, zaten zenginleşen elektrik şirketlerini; yine zamlarla ödüllendirmiştir. Türkiye’de elektrik faturaları, son bir yılda yüzde otuz oranında artmıştır. Oysaki ne diyorlardı; tek adam rejimi gelince, “ekonomi şahlanacak!”  Ama gelin görün ki:  halkın faturaları şahlandı, fukaralık, yokluk şahlandı. Halkımızın zaruri ihtiyaçlarının bedeller şahlandı. Son üç yılda elektrik faturaları yüzde 122 oranında arttı. Halkımız artık tepki göstermeye, yanan ceplerinin hesabını sormaya başladı. Halkımızı şeffaf olmayan bu faturalarla soymaya kalkan her eli, CHP iktidarında tek tek kıracak ve halkımıza karşı yürütülen bu soygun düzenini bitireceğiz. Temel bir hak olan elektrik hizmeti; vatandaşlarımıza kamusal değil, kar güdülen bir müşteri mantığıyla ulaştırılmaktadır. Şirketlere verilen destek, faturaların kabarık olmasında büyük rol oynamaktadır. Dağıtım bedeli faturanın neredeyse yüzde 30’unu oluştururken, enerji şirketlerine verilen desteğin payı ise, yüzde 25’i bulmuştur. Yani durum şu ki; vatandaşa fatura edilen bedelin yarısından fazlası, şirketlere verilen dağıtım bedeli ve destekleme ödemesine gitmektedir" dedi.

“Sadece elektrik faturası üzerinden 10’a yakın kalemde ek ücret yansıtılıyor”

TRT payı, belediye tüketim vergisi ve verginin vergisi olan tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak, toplam tutara yüzde 18 KDV eklendiğini savunan CHP'li Buluş, "Faturalarımızın yüksek olması, sadece kayıp-kaçak tahsilatı ile gerçekleşmemektedir. Dağıtım şirketleri, elektrik faturalarına dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma, enerji fonu gibi ücretler ekliyor. Yani tabloya bakıldığında,  hükümet, halkın değil tamamen şirketlerin hükümeti oluyor. Tarafsızlığı her zaman tartışmalı olan hükümetin resmi televizyon kanalı gibi yayın yapan TRT payı, belediye tüketim vergisi ve verginin vergisi olan tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak, toplam tutara yüzde 18 KDV eklenmiştir. Yani, halkımızın faturası kullandığı elektrik faturasının üç katına çıkmıştır. CHP iktidarında, pandemi sürecinde zaten beli bükülen halkımız sadece elektrik faturasında değil, insan hayatında zaruri olan harcamaların hepsinde, devlet kar kaygısını düşünmeden sadece halkının refah düzeyini arttıracaktır” diye konuştu.

 

 










Bu yazı toplam 228 defa okunmuştur