Gölbaşı CHP İlçe Başkanı Köseler'den 15 Temmuz Darbe Girişiminin 3. Yılını Anma Mesajı

Gölbaşı CHP İlçe Başkanı Emine Köseler, 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yılını anma nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Gölbaşı CHP İlçe Başkanı Köseler'den 15 Temmuz Darbe Girişiminin 3. Yılını Anma Mesajı

 

 

 

Köseler, mesajında, "Demokrasiyi her tür karşıt güce karşı savunmak, Atatürk'ün kurduğu tam bağımsız, laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkmak hepimizin birinci görevidir."dedi.

Bu anlamda, demokrasiyle bağdaşmayan her türlü girişime karşı olduklarını ifade eden Köseler, şunları ifade etti:

"Başta Atatürk'ün kan pahasına kurduğu TBMM olmak üzere, kamu kurumlarının bombalanması, masum insanların ölmesi ya da yaralanması, ordumuzun zaaf içinde gösterilmeye çalışılması, emniyet güçlerinin karşı karşıya getirilmesi, başkentin ve İstanbul'un gece boyunca şiddeti yaşaması kabul edilemez olaylardır.15 Temmuz gecesi yaşanan korkunç olaylardan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olmak üzere tüm hükümet üyeleri ders çıkarmalı, bu noktaya gelişteki sorumluluklarını kabul etmelidir. 'Ne istediler de vermedik' sözü bir gerçeğin itirafıdır. Olayları sebepleri açısından incelerken siyasi iktidarın sorumluluğu boyutuyla ele almak zorundayız. AKP iktidarı boyunca Yüksek Askeri Şura toplantılarında 'irticai faaliyetlerde bulunduğu' tespit edilen subayların tasfiyesi engellenmiştir. Daha da kötüsü; iktidarın yabancı istihbarat örgütleri ve Fethullahçı yapı ile birlikte el ele sürdürdüğü Ergenekon-Balyoz operasyonlarıyla yüzlerce yurtsever subay tasfiye edilerek, ordumuz içinde Atatürk devrimlerine ve demokrasiye bağlı subaylarımızın varlığı ile dengeler alt üst edilmiş, devrimci uyanıklık örselenmiştir. Yargı bu tabloyu destekleyecek cemaatçi unsurlarla doldurulmuştur. İşte yaratılan bu başıboşluk ve çivisi çıkmış devlet düzeniyle; vatansız, vicdansız, eli kanlı insanlar eliyle, Türkiye’de ancak, üçüncü dünya ülkelerinde tanımlanabilecek yaşanabilecek olayların oluşmasına neden olunmuştur."

Türkiye'yi 17 yıldır yöneten siyasi iktidar, tarikat ve cemaatlere gösterdiği yüksek hoşgörü ve işbirliği anlayışını gözden geçirmek zorunda olduğunu ileri süren Köseler, "Türkiye, 'şeyhler, dervişler, müritler' ülkesi oldukça, bu ve bunun gibi olayların tekrar yaşanması her zaman mümkün olacaktır.Tekrar ifade ediyoruz ki, yaşanan olaylarda parlamenter sistemin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Erdoğan’ın, söylediği 'parlamenter sistem askıya alınmıştır' sözlerinin ne kadar tehlikeli olduğu şimdi daha iyi anlaşılmalıdır."

Emine Köseler, "Bugün sıklıkla ve doğru bir şekilde söylenen Gazi Meclis vurgusu, ülkemizin kuruluşunun, mayasının, kültürünün bir gerçeğidir. Şimdi yapılması gereken, bu olayların sorumlularını ve taraftarlarını tespit etmek, ancak bu kişilerin yerlerine yeni bir siyasal İslamcı anlayış yerine, kıdem ve liyakati gözeten, hakkaniyetli, yurtsever, Cumhuriyet değerlerine bağlı kadrolar getirmektir. Siyasi iktidar her zamanki fırsatçı anlayışı ile darbecilerin yanında kendisi için 'tehlike' olarak kabul ettiği yurtseverleri tasfiye gibi bir siyasal manevraya asla girişmemeli, gerçek suçlular cezalandırılmalıdır. Bu olay, AKP iktidarının demokratik sınırları daraltma girişimlerinin de sonu olmalıdır. Ülkemizdeki toplumsal kutuplaşmanın ve gerginliklerin kışkırtılmasından kaçınılmalıdır. TSK’nin kurumsal varlığı ve onuru özenle gözetilmelidir."dedi.

Kriz bölgesinde güçlü bir TSK’nin Türkiye’nin en önemli güvencesi olduğu unutulmaması gerektiğini vurgulayan Köseler, "Yaşanan darbe girişiminden sonra bir işaretle sokağa dökülenlerin yarattığı vahşet tablosu, siyasal iktidarın nasıl bir sivil örgütlenme içinde olduğunu da açığa çıkarmıştır. Bağımsız yargıyı oluşturmak, üniversiteleri laik, bağımsız ve sorgulayan bir konuma getirmek, kuvvetler ayrılığını korumak, Anayasamızın değiştirilemez maddelerini asla tartışmaya açmamak ve etnik, mezhepsel politikalar yerine, Ulusal-Üniter devleti savunmak ve yeniden yaşama geçirmek öncelikli hedeflerimiz olmalıdır. Yaşanan girişim Atatürk’ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesinin değerini bir kez daha ortaya koymuştur."ifadelerini kullandı.










Bu yazı toplam 1508 defa okunmuştur