Milletvekili Toprak’tan 27 Mayıs Darbe Mesajı

Milletvekili Toprak’tan 27 Mayıs Darbe Mesajı

 

 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak, 27 Mayıs darbesinin 59. Yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda,Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk darbesi olarak tarihe geçen 27 Mayıs darbesinin Türk demokrasisi açısından kara bir leke olduğunu söyledi.

Milletvekili Toprak, mesajında, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk darbesi olarak tarihe geçen, Türk demokrasisi açısından tam bir kara leke olan bu 1960 askeri darbesiyle demokrasi, siyasi kültür ve geleneğin büyük yara aldığı kaydetti.

Toprak, şöyle devam etti:

“Halkın iradesinin yok sayıldığı,"Yeter söz milletindir" diyenlerin cezalandırıldığı, zihinlerde arapça ezan yasağını kaldıran başbakan olarak yer edinen merhum Başbakan Adnan Menderes hükümetine yapılan 27 Mayıs 1960 darbesi, aslında milli iradeye yapılan bir darbeydi. Milli Birlik Komitesi olarak adlandırılan cunta milli iradeyi Yassıada'da kurduğu mahkemede yargıladı. Yassıada günlerinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'le birlikte tutuklanan DP'liler, kötü muameleye maruz bırakıldı. Darbenin ardından, demokrasinin gelişimi ve yerleşmesi açısından önemli bir rol üstlenen Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamı toplumsal tarihimizde derin bir iz bırakmış, milli irade baskı altına alınmıştır. Haksız uygulama ve adaletsiz yargılamalarla ölüme mahkûm edilen merhum Adnan Menderes'in hatırası ve sevgisi milletimizin gönlünden silinememiştir. Hiçbir şey darbeye gerekçe olamaz. Böylesi tarihi olaylardan çıkardığımız derslerle demokrasimizi geliştirmek ve sahip çıkmak her zaman görevimiz ve amacımız olmalıdır. Bu vesile ile büyük siyasetçi, devlet adamı ve 










Bu yazı toplam 1460 defa okunmuştur