Siyasetçi yazar Ulubey'in, mevsimlik tarım işçilerin ölümüne tepkisi

Siyasetçi yazar Ulubey'in, mevsimlik tarım işçilerin ölümüne tepkisi

 

 

Siyasetçi yazar Fatma Ulubey, trafik kazasında hayatını kaybeden mevsimlik işçilere ilişkin " İnsan neden kendi bulunduğu bir ili, yakınlarını, sevdiklerini bırakarak başka bir ile ya da ülkeye çalışmaya gitmek zorunda kalır?...."

Ulubey, Konya’nın Yunak ilçesinde yaşanan trafik kazasında mevsimlik tarım işçilerinin hayatını kaybetmesine tepki gösterdi.

"Çocukların tabutları okudukları sıraların üzerinde"

GAP'ın göbeğinde ülkenin en zengin, en verimli ve en güzel topraklarında yaşayan insanların başka illere mevsimlik tarım işçisi olarak gitmelerine tepki gösteren Ulubey, şunları kaydetti:

"Bulunduğun yerden başka yerlere  yani gurbette  mevsimlik tarım işçisi olarak git , oralarda hayatını trafik kazasında kaybet!... Kader mi? ekmek mi?...Daha bir kaç gün önce Konya'ya ırgatlığa giderken, trafik kazasında ölen çocukların  cenazeleri tabut içerisinde okudukları okuldan getirilen sıraların üzerine konulmuş görüntüleri kamuoyuna yansıdı. Bu görüntüler hepimizin yüreğini paraladı. Her zaman  söylerim çocuk ölümleri bir başka acıtır yüreğimi diye !.....Komşumuz Urfa'nın küçük tarım işçileri!... Yine trafik kazası yine çocuk ölümleri...Ve ülkemizin kanayan bir başka yarası!... Oysa GAP'ın ana merkezi  Urfa'da sulu tarım yapılsın diye  milyar dolarlardan , yatırımlardan bahsediliyordu. Bölgede kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi vaatleri verilmişti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin su ve toprak kaynaklarını geliştirmek ve Fırat-Dicle Havzası’nda sulama yapmak ve hidroelektrik enerji üretmek adına başlatılmış önemli bir projeydi. Ekonomik, sosyal, kültürel ve ekolojik boyutlarıyla hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi, hem Türkiye, hem de Orta Doğu için hayati öneme sahip olmasına rağmen neden tam anlamıyla hayata geçmedi?..."

"Neden Urfa halkı hala ırgatlığa gidiyor?Neden Adıyaman ırgat ili?...Yoksulluk bu halkın kaderi mi?..."

Ulubey, GAP'a bir çivi çakılmadığını açıkça itiraf etmek durumunda kalanların, yaşanan olumsuzluklardaki mesuliyetin kendilerine de ait olduğunu ne zaman göreceklerini sorgulayarak, "Komşumuz Urfa halkı ırgatlığa giderken Adıyaman ilimiz çok mu rahat?...Adıyaman ırgat ili!... Biz Adıyaman ilinin ekmek teknesi tütün dediğimiz için, başka bir geçim kaynağı yok dediğimiz için, çiftçinin alın terini savunduğumuz için  haksız yere üç yıldır yargılanıyoruz. Ama halkı yoksulluğa itenler, tarımı bitirenler halka ne diyecekler merak ediyorum!."ifadelerini kullandı. 

"Ortalama, 60 bin mevsimlik tarım işçisi, başka illere gidiyor"

Adıyaman Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği başkanının ortalama 60 bin kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere çalışmaya gittiğini paylaşan Ulubey, şunları dile getirdi:

"Adıyaman’dan mevsimlik tarım işçileri Haziran ayı itibariyle Malatya’ya kaysıya, Giresun’a fındığa, Niğde’ye patatese, Malatya, Isparta, Amasya, Antalya’ya elmaya, Osmaniye’ye yer fıstığına gidiyor. Ve her yıl yollarda onlarca insan hayatını trafik  canavarına kurban veriyor.

Peki insan neden kendi bulunduğu bir ili, yakınlarını, sevdiklerini bırakarak başka bir ile ya da ülkeye çalışmaya gitmek zorunda kalır?....Neden iki üniversite bitiren gençlerimiz umudu bir Avrupa ülkesinde buluyor?...İşte tüm bu sorulara vereceğiniz en içten cevap gerçeğin ta kendisidir.Mevsimlik tarım işçileri sorunu ülkemizin kanayan en önemli yaralarından biridir.Tüm eksikliklerimizi gördüğümüz zaman, samimi bir çözüm ürettiğimiz zaman, ülkeyi  kalkındırma projelerine ayrılan kaynaklar doğru ve yerinde kullanıldığı vakit güçlü bir ülke oluruz. Hala bunu başarabiliriz , yeter ki , biz bize samimi olalım!"










Bu yazı toplam 584 defa okunmuştur