Başkan Bayraktar: Açlıkla mücadele devam ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle değerlendirmede bulundu.

Başkan Bayraktar: Açlıkla mücadele devam ediyor

 BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kurulduÄŸu 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dünya gıda günü dünya çapında açlıkla mücadele konusunda farkındalık yaratmak, herkes için gıda güvenliÄŸini ve saÄŸlıklı beslenmeyi teÅŸvik etmeyi amaçlıyor. Dünya Gıda Günü bu yıl ‘Su Hayattır, Su Gıda Demektir’ teması ile kutlanıyor. Tüm canlılar için yaÅŸam kaynağı olan su, gıdanın da olmazsa olmaz hammaddesidir. Susuz bir gıda üretimi düşünülemez. Ä°nsan gıdasını ve hayvan besinini saÄŸlayacak bitkisel üretim için su elzemdir.” 
“Açlıkla mücadele devam ediyor”
“SaÄŸlıklı, sürdürülebilir ve ulaşılabilir gıda insanlığın en temel ve karşılanması gereken ihtiyacıdır. Ancak günümüz dünyasında açlıkla mücadelemiz devam ediyor. FAO verilerine göre 2022 yılında 783 milyon insan yetersiz besleniyor ve açlık yaşıyor. 2022 yılında Asya ve Latin Amerika'da, açlığın azaltılmasına yönelik gayretlerde ilerleme saÄŸlanmasına karşın Batı Asya, Karayipler ve Afrika'nın tüm alt bölgelerinde açlığın artmaya devam ettiÄŸi görülüyor. Dünyada yetersiz beslenen insanların en yüksek olduÄŸu bölge Afrika'dır. Ãœstelik 2030 yılına geldiÄŸimizde yaklaşık 600 milyon insanın hala yetersiz besleneceÄŸi tahmin ediliyor. Açlık çeken, yetersiz beslenen insan sayısı ne yazık ki azalmıyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan ‘2030 yılına kadar açlığın sona erdirilmesi’ hedefine ulaÅŸmak bu gidiÅŸatla mümkün görünmüyor. Açlıkla savaşımız devam ederken, bir tarafta da küreselleÅŸme, kentleÅŸme, kentlerdeki tempolu yaÅŸam tarzı saÄŸlıksız beslenmeye neden oluyor, aşırı ve dengesiz gıda tüketimiyle birlikte de obezite oranı da artıyor. Açlığı yok edemediÄŸimiz gerçeÄŸinin yanı sıra bir tarafta da gıda kayıpları ve gıda israfıyla karşı karşıyayız. Dünya çapında tüketicilere sunulan tüm gıdanın yüzde 17’si yaklaşık 1 milyar ton gıda çöpe atılıyor. Çöpe atılan gıda aynı zamanda su kaynaklarının da kaybıdır.”
“Dünya gıdada farkındalığı salgın, kriz ve savaÅŸların içinde bizzat yaÅŸayarak öğrendi” 
“Dünya gıda günü etkinlikleri, gıdanın önemi konusunda farkındalık oluÅŸturmaya çalışırken, son yıllarda salgın, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, ekonomik kriz ve savaÅŸlar, gıda üzerinde daha çok etki yarattı. Gıda daha bir stratejik öneme binerken gıdaya eriÅŸim zorlaÅŸtı. Dünya gıdada farkındalığı salgın, kriz ve savaÅŸların içinde bizzat yaÅŸayarak öğrendi. Parası olduÄŸu halde gıdaya ulaÅŸamayanlar olduÄŸu gibi, pahalıktan gıdaya ulaÅŸamayanlar da oldu. Tarımını iyi yöneten ülkeler bu süreçten en az zararla çıktı. 
Dünyada açlığı bitirme planları süreci uzadı. Çünkü gıda milliyetçiliği ortaya çıktı. Ülkeler gıda stoklamaya başladı. Bu nedenle gıda fiyatlarının daha fazla artması riski gündemden düşmüyor. Önümüzdeki süreç tarım sektörü ve gıda fiyatları açısından önemini koruyacaktır. Gerekli tedbirleri acilen alarak, bu riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunu başaramazsak, üreticimiz de tüketicimiz de bu zor günleri aşamayacaktır.
Ãœrün maliyetlerindeki artışlar gıda fiyatlarını yükseltiyor. Girdiler pahalı olduÄŸu süreçte gıda fiyatlarındaki artışı durduramayız. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliÄŸi ve gıda fiyatlarının istikrara kavuÅŸması, üreticinin üretim maliyetinin üzerinde gelir kazanmasıyla olur. Biz bunu saÄŸlamalıyız. Girdilerin üreticilerimize makul fiyatlardan temin edilmesi tüketiciye yansıyarak gıda fiyatlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır.”
“Temiz su insan saÄŸlığı ve gıda üretimi için yeterince saÄŸlanmalıdır”
“Hızlı nüfus artışı, kentleÅŸme, ekonomik kalkınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, dünyanın su kaynaklarını baskı altına sokuyor. Tüm doÄŸal kaynaklar gibi tatlı su da sonsuz deÄŸildir. Ä°nsanların beslenebilmesi için yeterli ve güvenilir gıda üretiminin yanı sıra sulama suyuna ve temiz suya olan ihtiyaçta artıyor.
Güvenli içme suyu ve insan saÄŸlığını garanti altına alacak hijyen ve gıda güvenliÄŸi standartlarının saÄŸlanması için kirlenmemiÅŸ tatlı su kaynaklarına ihtiyaç vardır.  Tarımsal ve evsel su talebinin artmasının yanında geliÅŸen sanayi sektöründe de su talebinin artması su kullanımında sektörler arasında rekabete yol açıyor. Günümüzde 2,4 milyar insan su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor. Ayrıca küresel nüfusun yaklaşık yüzde 10'u da yüksek ve kritik su sıkıntısı çeken ülkelerde bulunuyor. Ãœlkemizde kiÅŸi başına düşen yıllık su miktarı 2000 yılında 1652 metreküp iken, 2022 yılında ise 1322 metreküpe düştü. Mevcut durumda ülkemiz yıllık kiÅŸi başına düşen 1322 metreküp ile su stresi yaÅŸayan ülkeler arasında yer alıyor ve hızla su fakiri ülke konumuna ilerlediÄŸimiz görünüyor.”
“Gıda için su olmazsa olmazdır”
“Dünyada 171 milyon hektar sulanan tarım arazisi bulunuyor. Tatlı suyun yüzde 71,64’ü tarım, yüzde 15,08’i sanayi ve yüzde 13,28’i içme suyu olarak kullanılıyor. Ãœlkemizde ise 112 milyar metreküp olan su potansiyelimizin 57 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Bu miktarın yüzde 77’si yani 44 milyar metreküpü tarımsal sulamada ve geri kalan 13 milyar metreküpü ise içme, kullanma ve sanayi suyu olarak deÄŸerlendiriliyor.
Tarımda kullanılan suyun diğer sektörlere göre yüksek olması sadece ülkemize özgü bir husus değildir, birçok ülkede benzer durumlar söz konusudur. Tarıma yönelik küresel su talebinin 2050 yılına kadar yüzde 35 oranında artması bekleniyor. Sınırlı su kaynaklarının tüm sektörlerde çevreyle uyumlu bir şekilde etkin kullanılması gerekiyor.
Ülkemizde yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi, mevcut sulama altyapısının rehabilitasyonu ve modernizasyonu da dahil olmak üzere su verimliliğini artıran teşvik edici uygulamalara öncelik verilmelidir. Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir alan 8,5 milyon hektar olup, 6,96 milyon hektar alan sulamaya açıldı. Sulamaya açılan alanda artış olmakla birlikte 1,54 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Ekonomik nedenler, su kaynağı ve tesis yetersizliği, topoğrafya yetersizliği, arazinin parçalı olması gibi nedenlerden dolayı tarım alanları yeterince sulanamıyor. Ancak sulama alt yapısı tamamlanmamış tarım arazilerinin suya kavuşturulması gıda güvenliğimiz için oldukça önemlidir.
Ãœlkemizin gıda güvencesinin saÄŸlanması, toplumun, gençlerimizin ve çocuklarımızın saÄŸlıklı ve kaliteli beslenmesi, tarımımızın uluslararası alanda rekabet edebilecek doÄŸrultuda sürdürülebilir bir ÅŸekilde geliÅŸebilmesine baÄŸlıdır. Tarım sektörü olmadan sofralarımızda üç öğün tükettiÄŸimiz gıdayı üretemeyiz. Bu nedenle, ülkeyi yönetenlerin tarım sektörüne daima pozitif ayrımcılıkla bakması ve imkânların bu ÅŸartlarda sunulması gerekiyor. Tarım sektörünün sorunları çözülmeli, gerekli yatırımlar yapılmalı ve desteklenmelidir.”










Bu yazı toplam 87 defa okunmuştur
Fredrik Modin can move up on the Noblemen shielding No. A few collection together with Michal Handzus and also Wayne Simmonds.2021-Chicago-Blackhawks-Dylan-Strome-17-St-Patrick-s-Day-Green-Jersey-HAWKS-9192
Jeff Halpern in addition to Fredrik Modin,Youth Boy's CM Punk Blackhawks Red Home,Women's Girls Brian Campbell Blackhawks Red Home,chicago-blackhawks-3-keith-magnuson-authentic-red-ccm-jersey-throwback White Away,Youth Boy's Gustav Forsling Blackhawks Jersey Home Red,Women's Girls Glenn Hall Blackhawks Red Home,Youth Boy's Steve Larmer Blackhawks Red Home,Jason Dickinson Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale White Away,Youth Boy's Jeremy Roenick Blackhawks Red Home,chicago-blackhawks-32-michal-rozsival-premier-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback White Away,Women & Girls Alec Regula Jersey Blackhawks Home Red,Kids-Chicago-Blackhawks-7-Brent-Seabrook-Black-2020-21-Reverse-Retro-Alternate-Jersey Away White Third Authentic Adidas Jersey Third Authentic Adidas Jersey White Away,Women's Girls Keith Magnuson Blackhawks Red Home,Chicago-Blackhawks-24-Martin-Havlat-Black-Authentic-2019-Winter-Classic-Stitched-Jersey White Away,2021-Chicago-Blackhawks-Nikita-Zadorov-16-Special-Edition-Breakaway-Black-Jersey-HAWKS-9181 Third Premier Adidas Jersey Third Premier Adidas Jersey White Away Third Premier Adidas Jersey White Away,Riley Stillman Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale Third Authentic Adidas Jersey obtained by the Kings about Saturday in individual deals,Youth Boy's Bobby Orr Blackhawks Red Home,Chicago-Blackhawks-88-Patrick-Kane-NEW-Red-Fashion-Stitched-Jersey White Away,Women & Girls Brett Connolly Jersey Blackhawks Home Red,chicago-blackhawks-30-ed-belfour-authentic-red-ccm-jersey-throwback Away White Third Authentic Adidas Jersey can certainly make their house debuts tonight when the Nobleman sponsor the particular Montreal Canadiens on Food staples Heart,chicago-blackhawks-18-denis-savard-authentic-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback and also the brand-new people seem to be appropriate in essential functions.Youth Boy's Anton Forsberg Blackhawks Jersey Home Red,Youth Boy's Alec Regula Chicago Blackhawks home away third jersey White Away

Modin,Personalized Chicago Blackhawks Jersey Online Sale the actual fourth-line left mentoring within his Kings very first Thursday night,2021-Chicago-Blackhawks-Ian-Mitchell-51-Season-Reverse-Retro-Authentic-Special-Edition-Black-Jersey-HAWKS-9195 will probably progress towards the finally collection as a winger on the Kings’ shielding "stopper" series together with Michal Handzus as well as Wayne Simmonds.chicago-blackhawks-21-stan-mikita-premier-red-ccm-jersey-new-throwback

Halpern continue for you to center the 4th brand,Women's Girls Ryan Hartman Blackhawks Red Home,Women's Girls CM Punk Blackhawks Red Home,2021-Chicago-Blackhawks-MacKenzie-Entwistle-58-Reverse-Retro-Black-Jersey-HAWKS-9153 White Away,2021-Chicago-Blackhawks-Mike-Hardman-86-Heritage-Red-Jersey-HAWKS-9162 Third Premier Adidas Jersey White Away,Women & Girls Luc Snuggerud Jersey Blackhawks Home Red,Kids-Chicago-Blackhawks-31-Anton-Forsberg-Black-Authentic-2019-Winter-Classic-Stitched-Jersey Away White Third Premier Adidas Jersey together with Scott Parse during one wing,Kids-Chicago-Blackhawks-19-Jonthan-Toews-Premier-Black-New-Third-Jersey but in addition picks up Wealthy Clune for the line that should be scrappy along with gritty.Women's Girls Bobby Hull Blackhawks Red Home,Jordin Tootoo Chicago Blackhawks Jersey White/Red/Black Online Sale White Away,Marian Hossa Chicago Blackhawks Jersey White/Red/Black Online Sale Third Premier Adidas Jersey Halpern in addition to Modin will also be anticipated to play bigger special-teams functions.Dominik Kubalik Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale

Both people provide power to destroy penalties,chicago-blackhawks-35-tony-esposito-premier-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback and so are likely to observe elevated min's in that area going forward,Youth Boy's Graham Knott Blackhawks Red Home,chicago-blackhawks-35-tony-esposito-authentic-red-ccm-jersey-new-throwback White Away,Michal Kempny Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale Third Authentic Adidas Jersey although Leaders instructor Terry Murray stated this individual wouldn’testosterone levels merely restrict Halpern and also Modin to a penalty-killing position.Kids-2021-Chicago-Blackhawks-Alec-Regula-75-Home-Jersey-Red-HAWKS-9261

"Both of them carry to be able to play on specific groups,chicago-blackhawks-7-chris-chelios-authentic-red-ccm-jersey-throwback" Murray stated.chicago-blackhawks-19-jonathan-toews-authentic-red-ccm-jersey-throwback "I'm hoping that individuals can continue to force these individuals into individuals type of units.chicago-blackhawks-00-clark-griswold-premier-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback They know the way to practice it.Aidan Thompson Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale They will ease some of our prime men,chicago-blackhawks-7-chris-chelios-authentic-black-ccm-jersey-third-throwback you can keep them fresh even as proceed through.Youth Boy's Martin Havlat Blackhawks Red Home, White Away, Third Authentic Adidas Jersey It will be quite requiring along with stressful along with entertaining, consequently I am searching but not only intended for charge eliminating but will also for getting them in existence by incorporating power-play time period."

Halpern as well as Modin each experienced more than a single small of penalty-kill period Friday, and neither played out over a power-play system.

Murray explained however utilize Modin-Handzus-Simmonds collection as their leading preventive range. Handzus, the particular Kings’ prime protecting core, experienced formerly been in a new second-line role using wingers Alexander Frolov and also Jarret Stoll.

"It can be which examining mindset presently there for me, corresponding on most likely Plekanec, probably Gomez," Murray claimed in the Handzus series. "We'll observe how it's. They are quite responsible, big-bodied fellas that, if they participate in properly about the checking the main video game, should have possession of the puck. Using their size in addition to strength, I'm hoping they are able to get many stuff completed from the questionable region."

OLYMPIC PAIR
Murray mentioned the Kings cannot make improvements upon safety tonight, meaning that Drew Doughty as well as Connector Brown will continue together as the Kings' leading protective combine.

Doughty as well as Velupe supply the Leaders moobs with the ability to play more than 25 mins per game frequently then one that is the reliable risk to help foes due to players' capacity to move and take this puck.

"These are huge, solid avid gamers, fresh folks who will be likely to increase with each other and will handle huge mins in all of the important circumstances. I do think the particular matching is the appropriate thing to do. They appear to get a comprehension, right now, with the hormones, what they really want to do for every other. We shall simply just keep it going. It really is working."

BEAST Towards Distance?
The Nobleman have a very 13-3 history against Far eastern Discussion organizations this year. The Canadiens have begun their post-Olympic routine while travelling and also have divide, that has a triumph Mondy in excess of Boston plus a loss Thurs . in order to San Jose.

Montreal makes its way into the game with 10 put in place this Asian Meeting, with the exact same variety of items because eight-place Metro atlanta (66) nevertheless having played about three additional video games.

"There are numerous frustration by means of anyone at the moment, to become more things about the aboard,'' Murray said. "We know the Montreal Canadiens are likely to come in the following in addition to play a very extreme, determined sport, once we complete. We should instead do the ditto. Complementing each other's intensity in the 1st period of time will be important, consequently you're not getting captured unprepared. You'll be given the overall game sentimentally prepared the correct way, to complete the proper issues. As well as handle the particular puck properly.

"At any time which I've taught towards Jacques, it's really difficult to get through the center of the its polar environment. You need to be sure you happen to be undertaking what's right along with difficult selections, obtain it throughout the middle of the snow and you are clearly in a position to enjoy ones game. Just remember, be ready to execute.''